Krimet e komunizmit nuk janë informacion i klasifikuar

Hënë, 17 June 2019 17:07

Nga Kastriot Dervishi

Për të ngatërruar punën sa më shumë këtë punë, ata që mendojnë ende se janë në kohën e Enver Hoxhës dhe kujtojnë se çoç dinë, shfaqin tërë mosnjohjen e akteve mbi informacionin e klasifikuar. Këtë e bëjnë për të stepur apo frikësuar studiuesit që merren me këto krime.

Përfshirja e DSIK-së në projektligjin e propozuar është shkelje flagrante ligji, karagjozllëk, idiotësi, injorancë e pakufishme. Rregullat për këtë informacion i kërkojnë nga një institut studimi, në një kohë që kanë qindra institucione shtetërore që nuk janë fare në parametra normalë për informacionin e klasifikuar. Objekti i punës së ISKK-së nuk lidhet me informacionin e klasifikuar. Në asnjë ligj tjetër, nuk hasen detaje për punësimin e administratës si ndryshimet që propozohen t’i bëhen ligjit. Duan të vendosin për gjithë administratën? Le ta bëjnë. Do na kenë në krah.

-Krimet kundër shtetit që dikur përbënin në akte, informacion të klasifikuar, janë amnistuar me ligjin nr.7514, datë 30.9.1991 “Për pafajësinë, amnistinë dhe rehabilitimin e ish të dënuarve dhe të përndjekurve politike. Kësisoj shteti i ka nxjerrë qysh këtë vit nga kategoria e informacionit të klasifikuar.

-Ligji nr.8457, datë 11.2.1999 “Për informacionin e klasifikuar sekret shtetëror”, i ndryshuar, në nenin 6 ka vendosur përkufizimet çfarë quhet informacion i klasifikuar:

a-plane ushtarake, armatime ose operacione;

b-aftësi apo dobësi, kapacitete të sistemeve, instalimeve, projekteve dhe planeve që kanë të bëjnë me sigurinë kombëtare;

c-veprimtari të shërbimeve informative, me forma dhe metoda të punës, me kriptologji në objektet e mjetet teknike, në vendet ku përpunohet dhe arkivat ku ruhet informacioni;

ç-informacione të qeverive të huaja, marrëdhënie ndërkombëtare ose me veprimtari ndërkombëtare të Republikës së Shqipërisë, si dhe me burime konfindenciale;

d-çështje shkencore, teknologjike dhe ekonomike që kanë lidhje me sigurinë kombëtare”.

ISKK nuk ka asgjë objekt studimi nga këto përkufizime. Atëherë për çfarë i duhet “certifikata e sigurimit të personelit”, (CSP), ky dokumenti zyrtar i Drejtorisë së Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar që vërteton nga pikëpamja e sigurisë se një individ i plotëson kushtet e përcaktuara për njohjen, ruajtjen, administrimin dhe transferimin e informacionit të klasifikuar. Punonjësit e ISKK-së, mund të pajisen ose jo me CSP-në, pa arsye, për hobi, etj, por kurrsesi për shkak të detyrës së tyre.

Në përputhje me këtë nen të ligjit, ka dalë VKM-ja nr.123, datë 15.3.2001 “Për rregullat e procesit të klasifikimit të sekretit shtetëror, procedurat që përdoren për identifikimin e tij dhe të delegimit të autoritetit të klasifikimit”, e cila në pikën I-6 vendos se “për te lehtësuar procesin e klasifikimit origjinal institucionet, qe bëjnë klasifikimin e informacionit...hartojnë listën e dokumenteve te klasifikuara, si dhe nivelet e klasifikimit dhe afatet e ruajtjes”, e cila miratohet nga titullari i institucionit.

-VKM, nr.188, datë 4.3.2015, “Për miratimin e rregullave për sigurimin e personelit”, në nenin 7 të saj përcakton se “ministritë dhe institucionet shtetërore të cilat, për shkak të veprimtarisë që kryejnë, prodhojnë informacion të klasifikuar” nxjerrin listën e funksioneve organike për njohjen e informacionit të klasifikuar”, të NATO-s, apo BE-se, të cilën ia njoftojnë DSIK-së.

Pra, në rastin konkret, nëse do kishte informacion të klasifikuar, Bordi i ISKK-së, nxirrte një urdhër ku përfshiheshin pozicionet e punës së zyrtarëve që duhet të pajisen me CSP. Nuk e kanë këtë pikë agjenci të shërbimeve sekrete (si SHISH apo SHÇBA) në ligjet e tyre, ndërsa këta ia vendosin ISKK-së.

Lini komentin tuaj!

Fyerjet dhe përdorimi i fjalëve banale, do të pasoj me fshirjen e komentit tuaj.

Lajmet e fundit

Gruaja ia “thyen” për koke laptopin të dashurit, e zuri duke shikuar femra tjera

Globi

Gruaja ia “thyen” për koke laptopin të dashurit, e zuri duke shikuar femra tjera

Një grua e zemëruar i la pasagjerët tjerë në aeroplan të shokuar, pasi ia theu për koke laptopin të dashurit të saj, të cilin e akuzoi se po shikonte gra...

Kartëmonedha prej 5 euro që vlen sa 500, verifikoni mos e keni

Kuriozitete

Kartëmonedha prej 5 euro që vlen sa 500, verifikoni mos e keni

Në mesin e kartëmonedhave euro që aktualisht janë në qarkullim, ekzistojnë disa mostra që për shkak se gjenden rrallë janë shndërruar në subjekt të koleksionistëve të parave. Meqenëse pas zbulimit ato...

I nxehti Saharian “viziton” përsëri Shqipërinë

Aktualitet

I nxehti Saharian “viziton” përsëri Shqipërinë

I nxehti nga Afrika do të avancojë me tej drejt vendit tonë. Temperaturat do të jenë më të larta në zonën qendrore dhe zonat bregdetare. Parashikohet të regjistrohen vlera të...

Sondazh

Nothing found!

Sondazh

Nothing found!